Kurz eura klesol pod úroveň 1,28 USD/EUR

05.11.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 5. novembra (TASR) - Spoločná európska mena sa dnes pre neistotu týkajúcu sa ďalšieho osudu Grécka dostala pod tlak. Podvečer sa predávala po 1,2790 USD. Pritom ešte ráno sa jej kurz vyšplhal až na 1,2840 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2777 (v piatok: 1,2850) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7827 (0,7782) eura.

"Neistota pred hlasovaním gréckeho parlamentu o nových reformných a úsporných opatreniach tlačila na euro," uviedol devízový expert banky Metzler Sebastian Sachs. Grécky parlament bude o novom balíku úspor hlasovať v stredu (7. 11.). Existuje reálne nebezpečenstvo, že balík nezíska väčšinu, keďže menšia koaličná strana Demokratická ľavica sa chce zdržať hlasovania. Navyše, je možné, že návrh nepodporia ani niektorí poslanci socialistickej strany Pasok.

Bez schválenia nových úsporných opatrení nebudú splnené podmienky na pokračovanie finančnej pomoci krajine. Keďže Grécko je pri svojom financovaní plne závislé od záchranných úverov od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF), zastavenie pomoci by znamenalo bankrot krajiny. Atény by tiež zrejme museli opustiť eurozónu.

Sachs upozornil, že dominujúcou témou na trhu sú okrem situácie v Grécku aj prezidentské voľby v USA, pred ktorými investori vyčkávajú.
 

Vyberte región